Gå til indhold
6 tips til aktivering af din hund - HipsterHound

6 tips til aktivering af din hund

6 tips til aktivering af din hund

Mit navn er Michelle Lyck Larsen, og jeg er ejer af Hund i Centrum. Jeg har selv to skønne hunde. Hubert, en lille blanding på 9 år og Konrad, en Australien Shepherd på 5 år. 

Til dagligt arbejder jeg som veterinærsygeplejerske og adfærdsbehandler. 

I 2015 tog jeg en DKK hundetræner uddannelse for hvalpe og familiehunde, og i april 2018 afsluttede jeg min uddannelse som International træner og adfærdsbehandler ved Norske Turid Rugaas. Jeg sørger altid for at holde mig opdateret med relevante kurser, workshops m.m.

 

Hund i Centrum er en virksomhed, som jeg har ved siden af mit almindelige arbejde. Jeg udbyder hvalpehold, hverdagslydighed, enetimer, hvalpebesøg samt adfærdsbehandling. Desuden har jeg andre sjove projekter undervejs.

 

Du kan i dette indlæg læse om mine 6 gode tips, til hvordan du kan aktivere din hund.

En hund bliver ikke kun aktiveret af lange gåture

Mange har den opfattelse, at man skal gå lange ture, før hunden bliver træt. Gerne længe og i et højt tempo. 

 

Dette er dog ikke helt sandt. Selvfølgelig har hundene godt af at bevæge sig, men det giver langt mere på ”trætheds-kontoen”, hvis de er mentalt stimuleret. 

 

Det er hverken svært, eller tager lang tid, at stimulere din hund mentalt.

Jeg giver her et par gode råd til hurtig og nem stimulering, med fokus på foder. Det er nemlig naturligt for hunde, at de skal arbejde for maden. Det er oplagt at bruge hundefoder til at aktivere og gøre fodring til en leg, hvor du samtidig udfordrer hunden.

 

Næsearbejde i haven – tip 1 

Hvis du har en have, er det oplagt at bruge den til fodring. Du kan sprede foderet ud i græsset, og lade hunden søge efter det. Hvis hunden ikke har prøvet det før, så start med at gøre det nemt, og lad hunden se dig kaste maden ud på græsset i et afgrænset område. 

 

Når hunden forstår, at den skal bruge næsten til at finde foderet, så kan du udvide området. Øv dig i kun at kaste en gang, og sprede det bedst muligt. Hundens stressniveau stiger hver gang man kaster, og det falder hver gang de begynder at søge efter foderet.

 

Når hunden er blevet rigtig skrap til at finde sin mad i græsset, så lad den blive indenfor mens du gemmer maden. Så skal den for alvor til at bruge næsen. Giv hunden den nødvendige tid og forsøg ikke at hjælpe. Hunden kommer selv til dig og fortæller, når der ikke er mere. 

 

Tag foderet med på tur – tip 2 

Uanset om man har egen græsplæne eller ej, så vil det være udfordrende at tage maden med på tur.  Det giver anledning til større udfordringer, end hjemme i haven. 

 

Nye steder er lig med nye indtryk og lugte, som udfordrer hundens næse. 

Da det ikke er alle steder hunde må være løse, kan det være en god idé at have en lang snor med. Det kunne f.eks. være en sporline på 8-10 meter, så den kan få lov til selv at gå rundt og lede. 

 

Fritløbsområder er sjældent gode til dette, da der kan være andre hunde. Det er vigtigt at din hund ikke bliver forstyrret, eller skal stresse over, at der løber en anden hund rundt og vil have foderet.

 

Gem foderet udenfor eller indenfor – tip 3

I stedet for bare at kaste maden ud på græsplænen eller i stuen, så kan du decideret gemme maden (mens hunden venter på afstand). 

 

Her kan alt bruges: træer, buske, bænke, træstubbe (hvis man er ude) og møbler og reoler (hvis man er inde). Det er nemlig ganske udfordrende for hunden, hvis maden ikke kun er på jorden, og den også skal lede oppe i højden. 

 

Det er vigtigt at hunden får en succes-oplevelse. Begynd derfor med at gemme foder eller godbidder et sted, hvor det er ret nemt at få øje på. Lad den søge stille og roligt uden at hjælpe. Efterhånden kan du øge sværhedsgraden.

 

Brug aktivitetsbolde og -legetøj – tip 4

Der findes et utal af forskellige slags aktivitetsbolde og -legetøj, der er lavet til at hunden skal bruge både næse og hjerne, for at få maden ud. Disse er oplagte at bruge hjemme - men kan, ligesom med alt andet, tages med ud for større udfordring.

 

Lav dit eget aktivitetslegetøj

Man behøver ikke købe sig fattig i aktivitetslegetøj. Man kan snildt lave det selv.

Prøv f.eks. med en tom mælkekarton, hvor du selv kan variere sværhedsgraden, alt efter hvor mange huller du laver.

 

Gem foder i et viskestykke. Slå knuder på det, og lad selv hunden pakke det ud. 

Alle vores gamle papkasser er også perfekte til aktivering. Har man f.eks. modtaget en pakke, som består af en papkasse med bobleplast, papir, pap eller andet, er det perfekt at smide foder ned i kassen, som hunden skal finde. 

 

Det kan også̊ være en lille kasse nede i en større kasse. Eller flere små̊ kasser. Der er ingen grænser, og uanset hvad, vil hunde synes, at det er sjovt. Vær kreativ og øg efterhånden sværhedsgraden. 

Man kan også tage et tomt kalkben, eller andet der er hult, og fylde det op med vådfoder og fryse det, så hunden skal bruge lang tid på at slikke det ud. Denne er specielt god om sommeren, da den også kan bruges som hunde-is.

 

NB: Ved de fleste ting, man laver selv, skal man være forberedt på, at der kan forekomme en del konfetti i arbejdet med at få maden ud. Derfor kan der være noget oprydning efterfølgende. Hvis man har en hund, der spiser alt, så skal man holde opsyn med den, så den ikke spiser stykker af mælkekarton etc.

 

Brug en slowfeeder – tip 5

Slowfeeders til hunde er madskåle med indbyggede udfordringer. De er designet til hunde, som ellers sluger maden, når den bliver serveret i en almindelig skål.

De kan også bruges af hunde, der ikke har samme “problem”, hvor man bare gerne vil udfordre dem.

 

Der findes et væld af forskellige på markedet, som er mere eller mindre udfordrende. Fælles for dem er, at hunden bliver tvunget til at bruge hjernen i større eller mindre grad, for at løse opgaven.

 

Spiseligt træ etc. – tip 6

Hvis man har noget foder alla pate, pasta eller lignende er ’spiselige træer’ altid et hit. Man kan bløde hundes almindelige foder op, så det kan hænge fast på et træ. Sørg for at hunden er lidt på afstand, når du laver dit træ. 

 

Tag foderet og sæt en masse små̊ klatter rundt omkring på f.eks. en træstamme eller en træstub.
Sæt gerne foderet både lavt og højt. (Dog ikke højere, end hunden kan nå̊ det, når den står på bagben.)


Hent hunden og lad den selv søge og slikke maden af. Lad hunden gøre det i sit eget tempo og forsøg ikke at hjælpe til. Det er en virkelig god aktivering, og hunden får både brugt sin næse, den får strækket kroppen, og de stresser af. Der findes ingen grænser for, hvad der er muligt at lave med denne øvelse.

 

Ingen af disse øvelser kræver særlig meget af dig som ejer. De er sjove for hunden, og vigtigst af alt, så får vi dem mentalt stimuleret. Har du en travl dag, er det meget bedre at prioritere din tid på øvelser som dette, når hunden er luftet af, frem for at stresse igennem en lang gåtur.  

 

God fornøjelse  

Har i spørgsmål, så er i meget velkomne til at kontakte mig.
Vh Michelle Lyck

kontakt mig

 

Related Posts

Canicross
December 13, 2023
Sådan kommer du godt i gang med at løbe med din hund

Karoline Brinch, formand i hundeløbeklubben, DIRTY PAWS kommer her med lidt tips til dig, som gerne vil i...

Læs mere
Mindfull dogtrainer og Walther
September 25, 2023
5 gode grunde til at bruge en lang line på gåturen

Fakta om brugen af lange liner Du får: Færre...

Læs mere
Drawer Title
Lignende produkter