Gå til indhold
Canicross

Sådan kommer du godt i gang med at løbe med din hund

Sådan kommer du godt i gang med at løbe med din hund

Karoline Brinch, formand i hundeløbeklubben, DIRTY PAWS kommer her med lidt tips til dig, som gerne vil i gang med at løbe med din hund. I klubben, som er Danmarks største med 20 lokalafdelinger over hele Danmark, dyrker de sporten “canicross”. Læs mere om klubben her.

 

Canicross? Hvad er det for noget?

Er det ikke bare en løbetur med min tur?

I modsætning til at løbe med sin hund fri eller ved siden af sig i snor, er canicross – eller trailløb med hund – en sport, hvor hunden har en særlig træksele på, er fastgjort til løberen via en elastisk line og bælte - og er med til at trække løberen fremad. Det kræver træning, samarbejde og det rigtige udstyr. Sporten fokuserer i høj grad på samarbejdet mellem hund og løber: Hunden skal lære at løbe foran og samtidig lytte efter løberens signaler ift. retning og tempo. 

 

Hvorfor er canicross en skøn sport?

Sporten er fantastisk, fordi det er fedt at samarbejde med sin hund. I klubben har vi mange deltagere, som tidligere har løbet med deres hund ved siden af, og vi hører ofte, at canicross bare er sjovere og giver en masse til forholdet mellem hund og ejer. 

Desuden er det dejligt for løberen at have hænderne fri og hunden fastgjort om hoften, da det giver bedre balance. Desuden giver trækket fra hunden, om det er let eller mere kraftigt, et boost til ens løb. Og så er hunden bare en genial løbemakker til at motivere en til at komme afsted. Løbetræningen bliver nemmere klaret, når man har sin hund – og klubvennerne – at følges med. Og vi oplever også at hunden hjælper nye løbere, som måske har lidt svært ved at holde motivationen: Hunden er altid klar og hjælper også til at flytte fokus fra én selv. Og ved at træne sammen, så kan man “slå to fluer med et smæk” og få klaret både hundens og ens egen motion. Det kan være rart i en travl hverdag.

Til canicross-træning med klubben, er det også tydeligt, at det har en god indvirkning på hundene: De elsker at løbe i flok, og de får både fysisk og mental stimulering. De skal nemlig både arbejde og samtidig  får de en masse indtryk ved at skulle samarbejde med løberen, lytte efter personens signaler - og får også alle duftene fra skoven. Så man gør virkelig noget godt for sig selv og for sin hund.

Hvordan kommer vi i gang?

Den bedste indgang til sporten er at møde op i en klub og løbe med andre. Her kan man også få en masse gode råd fra erfarne canicrossere og trænere, og det er tydeligt at hundene lærer af hinanden. Samtidig er det god socialisering af hunden, da de er sammen under meget kontrollerede forhold. Også hunde som har det vanskeligt med andre hunde finder som regel hurtigt ud af, at det er sjovt at løbe sammen, og der sker noget med hundene mentalt, når de løber som en flok. Så har de fokus her, og vi har set mange hunde, som er blevet meget bedre ift. andre hunde ved at løbe med i klubben. Og der er ingen tvivl om, at det er nemmere at holde ved med træningen, når andre står og venter, når man er blevet en del af fællesskabet.

Mange af de spørgsmål og problemer man kan have med at komme i gang, kan man også få svar på ved at træne i en klub. Typiske spørgsmål er fx: Hvilket udstyr skal jeg bruge, hvordan lærer jeg hunden at løbe foran, hvad hvis min hund hele tiden vil snuse? Alle disse ting træner vi sammen på i klubben. Og hundene lærer også at acceptere andre hunde og fx kunne overhale hinanden - hvilket er et “must”, hvis man fx vil stille op i motionsløb.

Jeg er selv tovholder i vores lokale klub i Nordsjælland, og det er tydeligt, hvor meget det giver at komme til træning. Hunde som ikke ”gad” løbe, følger nu glade med flokken – og hunde som snuser, løber af sporet, løber skævt, bliver også gradvist bedre, når de får fokus på at løbe med teamet og med deres ejer. Vi træner også de forskellige signaler som er gode at indlære. Det er fx ”højre” og ”venstre”, “start” og signaler for forskellige tempi. 

Har man ikke mulighed for at træne med andre, kan hunden selvfølgelig også lære det alene.. Det tager som regel lidt mere tid og arbejde. Ligesom anden hundetræning skal man huske at belønne på det rigtige tidspunkt. Så masser af ros når hunden løber foran og trækker fremad. Og træn i starten bare kort tid af gangen. Typisk er det en god ide at lufte hunden af inden. Og find så en smal sti at træne på, så hunden bliver guidet den rigtige vej. Og sæt de signaler på, du vil bruge. Sig fx “løbe” når I sætter i gang og hunden skal have fokus på opgaven. Og “fri” når hunden må stoppe/snuse.

 

Flere tips til en god opstart på canicross

Udover at finde en klub at træne med, får du her lidt flere gode råd til en god start med canicross.

1. Er hunden sund og rask?

Check at hunden er sund og rask – og gammel nok til at gå i gang med løbetræningen. Tal evt. med dyrlægen først. I klubben skal hunden være 1 år for at deltage. Nogle hunde kan have behov for at vente længere. Særligt hvis de trækker meget og er af store racer. Man kan i stedet forberede dem med at løbe ture løs/uden træk, lave balance- og koordinationsøvelser og gå ture i varieret terræn. Langt de fleste hunde kan dyrke canicross, men du skal være opmærksom, hvis du fx har en race med meget kort snude ellers som er meget stor/tung.

2. Det rigtige udstyr er vigtigt!

Få det rigtige udstyr: En god sele til hunden, en elastisk line og et canicross-bælte. Kontakt fx en shop med speciale i træk/løbeseler, eller tal med en erfaren canicrosser.

3. Start langsomt op.

De første par træninger løber man blot korte stræk og fokuserer på at lære hunden at løbe rigtigt. Stille og roligt kan man så bygge flere kilometer på. Hvor hurtigt, man øger, afhænger af, hvor god kondition hunden allerede har. Husk jo mere hunden trækker, jo hårdere er det for kroppen og jo langsommere skal du gå frem.

4. Variér træningen og undgå skader.

Hundens muskler, balance og koordination skal gerne udfordres på mange forskellige måder. Lad fx hunden løbe løs, gå/løb i kuperet terræn, sand mv. Og lav “hundefitness” med koordinationsøvelser, balance og styrkeøvelser. Det kan fx være på forhindringer, I møder i nature. Husk også opvarmning til løbeturene: gå lidt først, så hundens og dine muskler bliver varme – og gå også lidt bagefter. Udstrækning og massage er også gode ting at lære til “husbehov”.

 

Til slut er blot at sige at canicross er for langt de fleste hunde og mennesker. I vores klub har vi både børn, unge, voksne og ældre. Og hundene er lige fra yorkshire terrier og chihuahua til slædehunde, retriever og store ridgebacks mv. Vi har meget fokus på fællesskabet og at alle skal kunne være med, så i mange lokalklubber dyrkes både løb og også “canihike” (gåture med træk), så også dem, som ikke kan løbe, kan være med.

Det allervigtigste er nemlig at komme ud sammen og få motion og oplevelser i fællesskab med sin hund og med andre. Klubbens motto er “aktive hunde er lykkelige hunde” - og det er på alle årstider, at vi er afsted sammen.

Har du lyst til at prøve canicross med din hund?

Så læs mere i DIRTY PAWS virtuelle klubhus, hvor du også finder links til alle lokalklubberne. Klubben arrangerer fællesture hver uge, og du kan som medlem træne i alle lokalklubberne, deltage i sociale arrangementer, motionsløb mm.

Klubben er en forening under Dansk Canicross Forbund, som er et nystiftet forbund for klubber, som dyrker løb (canicross) og cykling (cykel eller sparkecykel) med deres hund.

Find klubben her

 Karoline

Karoline S. Brinch er formand og medstifter af DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer. Hun har selv dyrket canicross siden 2018 med sin golden retriever, Frida, og konkurreret i sporten både i Danmark og i udlandet. De er danske mestre i canicross. Karoline er uddannet dyrlæge og canicross-, hunde- og løbetræner, så har en bred erfaring indenfor løb og træning af hunde og mennesker.

Følg med på instagram her

 

📸 Tails By Ragno

Related Posts

Mindfull dogtrainer og Walther
September 25, 2023
5 gode grunde til at bruge en lang line på gåturen

Fakta om brugen af lange liner Du får: Færre...

Læs mere
Styrk samarbejdet med din hund: 3 nemme øvelser du kan lave flere gange dagligt. - HipsterHound
July 04, 2023
Styrk samarbejdet med din hund: 3 nemme øvelser du kan lave flere gange dagligt.

At have en hund er en fantastisk oplevelse, men det kræver også arbejde og dedikation, især når det kommer...

Læs mere
Drawer Title
Lignende produkter