Gå til indhold
Enrichment – meget mere end bare foder - HipsterHound

Enrichment – meget mere end bare foder

Enrichment – meget mere end bare foder

Mit navn er Julie. Jeg er 39 år gammel, og den lykkelige ejer af to knap så planlagte Sibiriske Huskies. Jeg er hverken dyrlæge eller har skrevet en afhandling i hundeadfærd. Min viden kommer udelukkende fra interesse, en pokkers masse læsning, og hvad jeg selv har testet på og lært af vores egne hunde.

Jeg har en baggrund inden for ridesport og mere end 20 års erfaring med træning af ungheste. Jeg elsker at dykke ned og nørde i alt fra foder, mental velvære og træning af dyr generelt. 

Jeg styrer vores Instagramprofil @hike_up_huskies, hvor jeg taler meget om mental aktivering, træning og foder.

Min bedre halvdel har arbejdet i forsvaret’s Millitary Working Dogs(MWD) i mere end 10år og vi har derfor tidligere haft malinois både hjemme og som arbejdshunde.

Sådan endte vi med 2 Huskies

I 2021 er vi landet et andet sted og beslutter, at det igen er tid til en familiehund. Vi undersøger vidt og bredt og falder en dag tilfældigt over en annonce med en meget smuk lille husky hvalp på 16 uger, der skal omplaceres.. 

Sådan fik vi Raya. 10 måneder senere dukker hendes søster op på Århus Dyreinternat og hun skulle da ikke sidde der. Så havde vi pludselig to teenagehusky piger. 

Da vi fik Raya, havde jeg selvfølgelig læst samtlige skrækhistorier der kan Googles om adfærdsproblemer med huskier. I den forbindelse begyndte jeg at gå i dybden med hundeadfærd. Jeg falder over konceptet “enrichment for hunde”, som umiddelbart er den helt nye trend.

En af mine akilleshæle er, at alle producenterne af hundeudstyr, har grebet den bold. For den almene hundeejer forståes enrichment oftest, som noget foder relateret. Du kan købe dig fattig i fancy slikkemåtter, slowfeeder og puslespil osv. 

Well played, hvis man gerne vil tjene penge på hundeejere med dårlig samvittighed.

Enrichment kan være foderrelateret, men det er kun en lille del af det. 

Sådan skal Enrichment forståes

Konceptet “enrichment” er på ingen måde nyt. Det handler i virkeligheden om, at vi som ansvarlige for vores dyr, sørger for at berige deres liv mest muligt. Og det skal være på den mest naturlige måde, der tilfalder det enkelte dyr. 

Det skal lige nævnes, at enrichment på ingen måde kun er forbeholdt hunde, men alle dyrearter. Der er efterhånden en del zoologiske haver der bruger det. Odense Zoo er fremragende til at vise deres tiltag på deres Facebook side for at nævne et eksempel.

For en hund, kan du dele enrichment op i flere kategorier. Der er helt sikkert flere end dem jeg nævner herunder. 

Til vores hunde har jeg delt det op således, for selv bedre at kunne forstå det og komme hele vejen rundt.

 

5 grene af enrichment for hunde forklaret:

Social enrichment

Kognitiv enrichment 

Fysisk enrichment 

Foder enrichment 

Sanselig enrichment

 

Du skal se på hele hunden. Hvilken race, alder, helbred og udfordringer har din hund?

Hvordan kan du som hundeejer, lave et setup der imødekommer alle hundens behov?

Jeg forklarer kort de forskellige kategorier, men det vil kræve et seperat skriv om hver enkelt, hvis jeg skulle gå i dybden. Hvis dette ønsket, må i gerne kontakte caroline, så vi kan få planlagt dette. Der findes dog en masse gode artikler og afhandlinger om emnet frit tilgængeligt på nettet.

 

Social enrichment handler ikke om at tvinge din hund til at være venner med alle i hundeparken. Men hvordan du lære den, at forholde sig til andre hunde, mennesker og miljøer. Det skal være på en måde hvor den er tryg og tilpas, uden at være hverken positivt eller negativt reaktiv. 

Kognitiv enrichment handler om mental stimulering af din hunds hjerne. Det holder den ung af sind, reducere kedsomhed, angst, depression og destruktiv adfærd.

Fysisk enrichment er en af mine favoritter, fordi det er så vigtigt. Hunde er født til at bevæge sig, nogle racer mere end andre. 

Hvordan de bevæger sig, afhænger igen af racen. Men det er alment kendt at alt for mange hunde bevæger sig for lidt eller er overvægtige. 

Med fare for at blive upopulær, så plejer jeg at sige: ”Hellere en lykkelig hund på 10år, end en ulykkelig hund på 16år.” Heldigvis er hundesport på vej frem i Danmark, og vi ser flere og flere motionsløbere tage hunden med i sporten.

Foder enrichment er der skrevet stolpe op og stole ned om, så helt kort vil jeg sige, at variation i kost og servering er nøgleordet. Vi mennesker gider heller ikke spise havregryn tre gange om dagen hele vores liv. 

Sanselig enrichment er virkelig interessant. Vi har vores hunde indenfor i vores hjem, hvor de i naturen er vant til lyde, lugte og underlag, som vi bare ikke har til rådighed indenfor. Så hvordan kan vi imødekomme deres naturlige behov for at snuse, grave, løbe, søge efter føde eller andet de normalt ville gøre i naturen? 

Gode tips til berigelse af din hunds liv

Til slut vil jeg sige, at du kan berige din hunds liv helt gratis. Du behøver ikke alverdens fancy foderremedier eller det dyreste fitness udstyr i hjemmet. Det meste kan du lave selv med inspiration fra rigtig mange gode profiler på Instagram, Pinterest eller Facebook. 

Brug naturen og tag dig tid til at være sammen med din hund og hav det sjovt sammen. 

Du behøver ikke have dårlig samvittighed, fordi du ikke ejer det sidste nye modefænomen.

Jeg har efterhånden selv samlet lidt af hvert sammen af udstyr til hundekøkkenet. Jeg kan garantere, at det mest af alt er fordi, jeg selv syntes det er sjovt. Hundene er ligeglade med, om deres slikkeplade er smart og fra det rigtige mærke, eller om det er et plastiklåg fra Ikea.

 

Tak fordi du læste med, 

Julie 

Hike up huskies

 

Related Posts

Canicross
December 13, 2023
Sådan kommer du godt i gang med at løbe med din hund

Karoline Brinch, formand i hundeløbeklubben, DIRTY PAWS kommer her med lidt tips til dig, som gerne vil i...

Læs mere
Mindfull dogtrainer og Walther
September 25, 2023
5 gode grunde til at bruge en lang line på gåturen

Fakta om brugen af lange liner Du får: Færre...

Læs mere
Drawer Title
Lignende produkter